gravatar

Jom buat video tutorial atau Vlog menggunakan Tipcam

by shuko

utipu tipcam

Salam sejahtera semua. Hari ni aku nak share ckit info yang berguna untuk korang k. (dah dapat pahala ckit dah hari ni..hee..) Tapi, sebelum tu aku nak bagitau ckit, maybe lepas ni aku akan jarang update blog. Tangan sebelah kanan aku ni dah kembang-kembang kebiruan dah. Bukan sebab selalu chatting atau bergusti ke, tapi sebab cuaca kat sini sejuk sangat-sangat. Mudahan dosa-dosa kecil aku terampun lepas ni. Amin.

 

Ok..berbalik dengan software yang aku nak sharing ni, bagi sesiapa yang berminat untuk membuat Vlog ataupun video tutorial untuk dikongsi secara beramai-ramai. Korang boleh try test software Tipcam keluaran uTIPu ni untuk merealisasikan niat korang tu. (Jangan ingat aku nak tipu korang pulak. Dah memang nama company die camtu k).

 

Korang boleh download software Tipcam ni kat sini. uTIPu – Download TipCam

 

tipcam

 

Aku tertarik dengan software ni time bro Zack buat video tutorial lukisan kartun die hari tu. Thankz bebanyak kat die. Tanpa die, tak ade la aku post pasal software ni. Apa yang menarik pasal software ni ialah korang boleh record suara korang sekaligus. Ni pasti akan memudahkan korang untuk menyampaikan sesuatu mesej di dalam video tersebut seperti yang bro Zack buat. Selain itu, korang boleh zoom-in untuk satu-satu tempat yang korang nak & tukarkan suara di dalam video korang tadi dengan muzik yang lain.

 

Cara-cara penggunaan software ni korang boleh belajar kat link video kat bawah ni. (aku tak dapat terangkan dalam bentuk penulisan..complicated sangat..mintak maap banyak-banyak..)

 

How to Record using TipCam 

Sila klik gambar kat atas ni k..mekaseh

 

Kat bawah ni pulak adalah contoh video tutorial yang menggunakan software ni. Ni aku cilok dari FB bro Zack. Kehkehkeh.. Aku dah mintak permission dari die. Betul kata korang, die memang sporting. Bagi sesiapa yang terpikat dengan suara macho die, boleh la lawat blog die k. Die dah sediakan ruangan chat YM kat tepi blog die. No hal, dijamin private punye. Orang lain tak nampak mesej korang. Haha..

 

 

p/s Dah dekat 5 jam aku buat post ni..adeh..xde idea punye pasal..1st time dalam sejarah..mintak maap kalau ayat tunggang langgang k..

Kalau ade masalah atau pertanyaan, boleh tanye kat ruangan komen k.

 

Nota sampingan: Korang dengar lagu kat bawah ni boleh tak? Aku minat sangat-sangat lagu ni. Hehe..

 





Jika anda suka akan entri ini, sila klik Facebook Like Button di bawah :

gravatar

hye :) lagu-lagu kat mp3 tu cari kat mana?

gravatar

kelako la nama kampeni dia

gravatar

@fina fento..
lagu tu aku upload sndiri kt fileden..download dari google..cari la k

@Mknace..
haha..nma company die pelik ckit

gravatar

software ni mcm software untuk record screen desktop la kn?. mcm software camstasia ngn camstudio kn?. huhu.

btw katun tu diew lukis sndiri upenya. perghh mmng terbaik la. sdih aku bace entri kt blog diew. huhu

gravatar

yup..sama..cm yg ko buat kt youtube ko tu..kehkehkeh..

kartun die mmg tbaik la..aku minat entri die yg jiwang2..(^_^)