gravatar

Nak boikot barangan Israel tapi macam tak terdaya

by shuko

boycott israel

 

Sebelum aku cerita kat bawah ni, aku nak mohon ampun kalau ada tersilap kata k. Tegur-tegur la kalau ada silap & salah. Cerita yang aku tulis kat bawah ni adalah kitaran hidup aku yang susah untuk aku hindari. Macam buluh yang tak dapat nak dilenturkan & susah nak dipatahkan. Yess, aku nak cerita la kitaran-kitaran hidup aku yang tak jauh dari sebahagian barangan-barangan Israel. Nak boikot tapi realitinya?

 

Aku start cerita time balik kelas k. Balik-balik je aku dari kelas, aku dah mula buka laptop Lenovo aku (jenama dulu adalah IBM logo ) yang menggunakan processor Intel logo . Baru satu benda aku buat dah 2 barangan Israel yang aku tak boikot. Lepas tu, macam biasa la aku akan buat rutin harian iaitu berblogging (^_^). Ni macam dah wajib dah dalam kitaran hidup aku. Addicted kan. Hehe.. Sambil-sambil aku berblogging, ada satu lagi yang tak miss aku tak buka dalam sehari iaitu Facebook logo . Tapi nasib baik sejak 2 menjak ni aku mula jarang buka dah, sebab dah ada Twitter dan blog Lantakos yang ku sayangi ni.

 

Haa.. bila malam mula menjelma, time mata aku mula nak layu & kuyu. Aku mula la layan movie-movie yang best yang kebanyakannya keluaran Fox logo sambil ditemani secawan milo keluaran Nestle logo . Sedih aku. Hati nak boikot tapi kitaran hidup aku macam ni la. Nak buat macam mana. Kadang-kadang tu, aku selalu pakai baju Nike logo time nak pergi kelas. Dan satu lagi yang confirm aku tak dapat elak ialah bila aku nak message dengan orang kat Malaysia yang jauh di mata, aku pakai hp jenama Nokia logo . Walaupun aku pakai model 3310 yang klasik tu, tetap barangan Israel juga kan.

 

So, ni la kehidupan aku. Serius bukan aku tak nak boikot tapi kalau aku nak buang laptop, baju & hp aku, nanti bising pula mak & ayah aku. Bukan senang nak ganti yang baru. Betul tak? Ni baru sedikit, macam mana pula dengan korang? Share-share la kat bawah nanti k.

 

p/s Jangan malu-malu nak tinggalkan komen kat bawah ni k. Lupa pula, aku buat artikel ni bila terbaca kat blog Husz tadi.





Jika anda suka akan entri ini, sila klik Facebook Like Button di bawah :

gravatar

akak dh boikot facebook..itu je yg akak mampu buat setakat ni..kalau nk boikot brgn2nya,rasanya ssh sbb kita dh lama guna..unless kalau Malaysia ni sekat brgn Israel n galakkn guna produk Islam..=)

gravatar

hee..boleh thn akak r..fb ni ssh kit..p jrg bkak tu sng la..bkak bila pelu je la

gravatar

tp akk still xpuas ati sbb account fb xleh delete terus..die inactivate je..

gravatar

oo..ye ke..laa..cmner klau fb dh xpopular nnti..msti diorg pakai mklumat kite kn..

gravatar

of course diorg akn amk maklumat kita..akk de wat entri sal fb ni..entri bln june 2009 kalau xslp akk la..

dlm blog mazidul akmal sidek pn de..dia pn dh boikot fb..ni kata dia:

"saya boleh hidup tanpa fb"

hehe..

gravatar

hee..laa..klau cmtu,akak ade join gengblogger x?kn pelu fb skrg

gravatar

taklah..ok je x join fb..bleh lg akak pingblog..hehe

cuma yg akk br wat skrg adlh twitter..twitter pn yahudi nye gak ke?huhuu

gravatar

tu xpasti la kak..xpenah dnga pn..

gravatar

tula..xde dgr lg desas-desus sal twitter ni..tp klu fb dh lama..cuma terpulang pd kita la..klu rs perlu,teruskn je..lecturer skrg pn majoriti dh de fb..hehe

gravatar

hee..tol kak..byk dh pakai fb..cm jd kmestian dh

gravatar

dulu kan kuar fatwa, boikotlah barangan israel semampu yang boleh. so, maksud dia selagi kita dapat boikot barangan tu, try la. tp kalau dah terbeli tu, kau nak buang, TU KERJA BODOH NAMANYA! lagi la buat org islam rugi!!! dan 1 lagi, memandangkan kt dunia ni, yang terbaik adalah google,laptop kebanyakan product israel, especially brg2 komputer, xyah la boikot. pakai je la, sebab kalau menda2 ni kau nak boikot, nak pakai apa?? typewriter???

ingt, boikot SEMAMPU YANG BOLEH.

tp ak mmg mcm x boikot apa apa pun T_T

gravatar

dan lg 1, jadikan menda ni bagai motivasi as org islam mampu menghasilkan bahan teknologi yang lbh canggih dari dorg so x payah la kita pakai barangan dorg... ni x buat barangan mcm hampesssssss

gravatar

aku delete komen ko yg brulg2 tdi..3 kali ko anta bnde same..yess2..org cm ko la aku nk cari..jap..nk tnye kit..yg aku tulis kt atas tu over sgt ke..aku tngok ko cm hangin smacam je..hehe..

gravatar

~ jangan haramkan apa yang dihalalkan ALLAH, jangan halalkan apa yang ALLAH haramkan ~

gravatar

assalamualaikum

sebelum saya teruskan.nak ucapkan tahniah kepada anda.ye anda penulis blog! kerana berniat untuk memboikot.

lebih baik dari orang yang tidak ada niat langsung.niat pon dah dapat pahala sbnrnye kalau niat ikhlas kerana Allah.

bagus artikel
tapi pada pendapat peribadi saya , kalau kita nak boikot, kita tidak perlu buang2 benda yang dah ada.

macam nestle pula,kita mungkin terpaksa guna . sebab mungkin anak kita ke ,dia nak minum susu tu.kalau tak ,dia meracau nangis.

tu terpaksa.

kita sebagai manusia biasa ni boleh boikot mungkin dalam mcdonalds, kfc,baju nike tu misalnya (banyak lagi brand lain) dan benda2 yang tak mendatangkan faedah kat kita langsung.

ya la.mcd tu penyakit je lebih.

dan,kalau macam carefour tu pulak,maybe kita boleh boikot,tapi tengok jugak keadaan dan rasional.

kalau macam sebelah rumah kita ada sebesar gedabak carefour , n kedai lain kat sekeliling tu mahal2 belaka,kita kena la beli kat carefour.

bukan kita taknak boikot.tapi terpaksa. kita pun ada kewangan yang sikit semua kan.

n yang bab filem tu..mule2 lah tak tngok filem .. sebab filem2 mereka tu banyak ada agenda trsmbunyi..boleh anda cari maklumat sekarang di internet.

dan pasal pc,jangan buang.bazir. tu kurang bijak namanya.

n kalau orang yang nak beli baru pula,takkan nak beli jenama malaysia kan?bukan tak sokong industri tempatan,tapi common sense la. duit kita pon ada 2000 je misalnya.takkan nak bet atas produk yang belum teruji..

so dalam kes ni nak tak nak terpaksa la kita beli jenama yang bagus yakni produk diorang...

tapi
beli je la yang cukup syarat.jangan la nak melebih2 tambah fesyen tu semua.yang melebih2 tu la yang bantu diorang tu ..

n
final

berusaha la boikot
sebab bila anda tau fakta tentang penipuan yahudi ni kat seluruh dunia,anda pasti tak lalu makan gune barang2 diorang.

berusaha la.cuba sedaya yang boleh. memang la tidak boleh semua.tapi buat yang boleh..

Allah tau ape yang kita usahakan.buat tu ikhlas.jangan riak.Allah pasti membalas usaha kita.

okay..

dah
hehe
panjang lak;

assalamualaikum
teruskan menulis

gravatar

waalaikummussalam..hehe..xpe pnjg2..bes bace2 komen bntuk nasihat cmni..

kdg2 tu tpksa la kn..n bukan xnak boikot..nnti nk jrg2 tngok movie kluaran fox ni..tp kalau bosan tu,kdg2 nk tngok gak..

tQ r sbb komen..hee..1st time dtg jenguk blog ni kan..

gravatar

aah
baru 1st tyme datang .
hehe
mari la tukar link ... dah link blog ni dah kat blog saya

gravatar

boikot gak ah... hehehehe

gravatar

@umar
ok..saye letak kt blogosphere k..cek la kt sane k..

@mr. asian
boikot slagi tmampu..hehe..ingt tu

gravatar

aku ngan facebook mmg xleh dipisahkan sbb mdh aku nk cnnect ngan member2 aku yg jauh2..huhu. T_T

gravatar

ade gak kebaikn kt situ kn..trus kn je la..kalau aku bile ujong minggu je baru bkak fb lame2..hari2 biase jrg ckit