gravatar

Mengetahui jenis RAM anda samada (DDR1/DDR2/DDR3) menggunakan CPU-Z

by shuko





Pastinya pengguna-pengguna pc di luar sana ingin mengetahui jenis RAM yang terdapat di dalam pc anda tanpa sebarang kesulitan. Dengan menggunakan software CPU-Z ini, anda tidak perlu lagi bersusah-payah untuk membuka bahagian dalaman pc anda hanya sekadar untuk mengetahui jenis RAM yang berada di dalamnya.


Bagi pengguna yang ingin menambah kelajuan RAM, perlunya anda untuk mengetahui jenis RAM terlebih dahulu samada ia dari jenis DDR1, DDR2 ataupun DDR3. Anda cuma perlu menggunakan software CPU-Z sahaja untuk mengetahui maklumat tersebut. Mudahkan.

Caranya hanyalah dengan menekan tab bahagian Memory atau SPD untuk mengetahui jenis RAM anda. Di bawah ini aku akan tunjukkan gambar sebagai rujukan untuk mempermudahkan anda.

Mengetahui jenis RAM melalui tab Memory:




Mengetahui jenis RAM melalui tab SPD:





Banyak lagi fungsi lain yang boleh digunakan melalui software CPU-Z ini. Contohnya anda boleh mengetahui speed clock pc, jenis processor, jenis motherboard dan jenis graphic pc anda. So, anda explore lah sendiri software ini untuk mengetahui lebih lanjut


Contoh untuk mengetahui speed clock pc:





Klik untuk download CPU-Z setup


p/s Terima kasih kepada en. palipali kerana memperkenalkan software ni kepada aku.





Jika anda suka akan entri ini, sila klik Facebook Like Button di bawah :

gravatar

this is really very useful software for us to know what our computer spect :D

gravatar

yes..i glad to share my konwledge about this.. : )

gravatar

wah..cam tau2 je nak cr maklumat cengginie..hee

gravatar

hehe..bnde ni cnfirm byk org cari

gravatar

bley x nak tau cmne cr nak upgrade RAM..pe yg perlu kite tau sblum nak upgrade..hee

gravatar

oo..yg ku tau la kn..kite kene tau jnis RAM kite je..kalu ko punye DDR1,xdpt la nk msok DDR2 punye..sng cite cmni je la..lpas ko tau ko punye jenis RAM ni..ko bgitau kt kedai jenis RAM ko & suroh diorg yg upgrade

gravatar

hahaaha..ok2..tq ye...ak terase ilmu ak bertambah sedikit..hahahaaha

gravatar

ok2..aku pn xla tau sgt..juz aku dpt tlg ckit2 je la kn..

gravatar

pucuk dicita ulam mendatang..aku tgh plan nk upgrade RAM ni..hehehe

gravatar

haha..nsib cyberboy suggest aku gengblogger..aku baru join je tdi..dh tau dh ko pakai RAM pe?

gravatar

tq tuan umah sb share software yg beguna ni...
ambe download dl...
nice blog...

gravatar

ok..sama2..lain kli sudi2 la dtg lagi k..

gravatar

wow...cpoy facebook layout eh?? hehe...nice nice :)

gravatar

hehe..tQ2..it's cool right?

gravatar

broken link

gravatar

ok..dah tukar link..tQ